kaffe

Kaffe for begyndere

x15

Kaffe er en brygget drik, tilberedt af ristede kaffebønner, som er frø af bær fra visse Coffea arter. Når modne kaffebær plukkes er de røde, mens frøene indvendig er lysegrønne. De er altid et par frø i et kaffebær. Den brune kaffe du kender har fået sin farve fra ristning. De tørrede kaffefrø (kaldt “bønner”) er brændt i varierende grad, afhængigt af den ønskede smag. Ristede bønner bliver malet og derefter brygget med næsten kogende vand til at producere drikken vi kender som kaffe.

Hvorfor giver kaffe energi?

Kaffe er mørkt farvet, bitter, let sur og har en stimulerende virkning på mennesker. Denne virkning skyldes først og fremmes et stof kaldt koffein. Når du drikker en stærk kaffe, føler du dig mere vågen. Mange mennesker kan ikke sove efter de har drukket kaffe, og mange kan heller ikke føle sig vågne, inden de har drukket det første kop. Koffein stimulerer også fordøjelsen, som du måske selv har oplevet.

Kaffe er en af de mest populære driks i verden, og den kan tilberedes og præsenteres på en række forskellige måder (fx espresso, fransk presse, caffé latte). Kaffe serveres normalt varmt, medmindre det drejer sig om is-kaffe.

Kliniske undersøgelser tyder på, at moderat kaffeforbrug er godartet eller mildt gavnligt hos raske voksne.

For børn er kaffe ikke egnet, fordi kaffe kan gøre børn hyperaktive og også give maveproblemer.

Træn dig fit med en kop kaffe

Det er hyggeligt at sidde med venner over en kop kaffe. Men en god kop kaffe kan sagtens også nydes alene. Og den stimulerende virkning fra kaffe kan godt kombineres med, at du også stimulerer kroppen. Fx mens du træner. Næste gang du sidder i din Viking Pro romaskine prøv at stille en kop kaffe ved siden af. Den kan du drikke mens du holder pause mellem runderne. Måske kan du endda klare at ro med den ene hånd og drikke kaffe med den anden?

Hvor kommer kaffen fra?

De tidligste troværdige indicer for kaffe-drikke som den moderne drik peger på hvad der i dag er Yemen som kaffens oprindelse. Det var der hvor kaffefrø først blev ristet og brygget på en måde, der ligner vores moderne kaffebryg metoder. Men kaffefrøene skulle først eksporteres fra Østafrika til Yemen, da Coffea Arabica menes at have været hjemmehørende i førstnævnte.

Yemenitterne fik deres kaffe via somaliske handlende fra Berbera, som havde skaffet sig bønnerne fra det etiopiske højland og begyndte at dyrke planten. Efter flere århundrede havde drikken nået resten af Mellemøsten og Nordafrika. Derfra spredte det sig til Europa og resten af verden i kølvandet på de osmanniske hære der invaderede Europa.

I dag har kaffekulturen bredt sig over hele verden. Der drikkes kaffe fra nord- til sydpol, på tværs af kulturer og racer.

Italienske maskiner brygger den bedste kaffe

Der findes nogle helt eventyrlige kaffemaskiner i Nordafrika, fx i Tunis, hvor der findes en århundrede gammel kaffemaskine på størrelse med et hus. Denne maskine er indbegrebet af steampunk. Italienske ingeniører har så i starten af sidste århundrede gjort espressomaskinen en del mindre. Professionelle espressomaskiner presser vanddamp igennem kaffepulveret med højt tryk. Det lokker hele aromaen ud af kaffen. Og denne stærke og aromatiske espresso danner så grundlaget for en række andre varianter, som cappuccino og al dens afarter.

espresso

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *