Nu til dags ser vi vist sjældent, at unge og voksne fungerer helt optimalt, hvis de ikke får deres morgenkaffe. I den forbindelse kan det være værd at kigge på, hvordan vi får mest muligt ud af det flydende guld, som vi også kalder den daglige kop kaffe.
Først og fremmest kan det være en idé at udskifte den formalede kaffe med friske kaffebønner. Dette stiller dog krav til, at man 1) kan vælge den rigtige bønne, 2) har en kaffekværn eller kan finde ud af at anskaffe sig en og 3) kender sine alternativer, hvis det skulle gå helt galt.
Ingen kaffe uden bønne
Allerførst handler det selvfølgelig om at vælge de helt rigtige kaffebønner, fordi ligesom mennesker er kaffebønner forskellige. Vores smagspalleter er forskellige, hvorfor vi højst sandsynlig vil vælge forskellige kaffebønner alt efter vores individuelle præferencer.
Hver sort af kaffebønner har deres egen unikke smag og duft, som blandt mange andre ting er påvirket af, hvor bønnen kommer fra. Det er dette, som gør, at man kan få en kop kaffe, der er alt fra mild og sød til kraftig og intens. En fællesnævner for alle sorterne er, at kværner man sine bønner, så bidrager det som oftest til en mere intens smag – i hvert fald en mere intens smag, end havde man valgt den formalede kaffe fra det lokale supermarked til 42,95 kroner.
For mennesker, der ikke synes om en kraftig kop sort kaffe, handler det ikke mindst om at være påpasselige i ens valg af bønne, men ligeledes om at anvende ens muligheder. For går man efter kvalitetsbønnen, er det nemlig sjældent, at man ikke befinder sig i en forretning, hvor der er mulighed for rådgivning i forhold til at sikre, at man kommer hjem med den helt rigtige bønne til sin kaffe.
Kværnen som et middel til målet
Selvom bønnen er helt essentiel for, at man kan få produceret en rigtig kop kvalitet, så kommer man ikke langt uden en kaffekværn. For vil man kvalitetssikre sin kaffe, handler det om at vælge en kværn, der kan behandle bønnen på en hensigtsmæssig og ordentlig måde – det er noget af det, som Bedste10.dk kan hjælpe en med at finde. På siden finder man ikke blot kaffekværnen til der erfarne barista, man finder lige såvel udstyret til den nysgerrige nybegynder.
For som vi skal lægge kærlighed i vores madlavning, så skal vi også lægge kærlighed i vores bønner, og det betyder, at vi bør have de rigtige redskaber, der opfylder det behov, som vi har til kaffen. Det skal dog ikke være økonomien i at anskaffe sig en masse udstyr til formålet, som skræmmer en fra at udskifte supermarkedskaffen med friske bønner.
Med blot en kaffekværn kommer man rigtig langt og heldigvis fås disse indenfor en række af forskellige prisklasser, hvorfor man kan ånde lettet op. Skulle man dog slet ikke have tiden, energien eller pengene til at kværne sin egen kaffe, så har man i flere butikker muligheden for at udvælge sine foretrukne bønner og få dem kværnet i butikken – man behøver altså ikke engang selv at have kværnen.
Formalet kaffe som et godt alternativ
Formalet kaffe er et godt alternativ, hvis man lever et liv på farten og ikke altid har mulighed for at stoppe op og bruge tid på at kværne bønner. Der er dog en række af ting, som man bør forholde sig til, hvis man vil sikre kvaliteten af den formalede slags.
Som det allerførste handler det også her om at vælge sig en kvalitetskaffe, fordi når kaffe er noget, som vi indtager så hyppigt, har det også bare at være godt – i den her sammenhæng vil det helt sikkert også være penge, der er godt brugt. Det handler derfor om, at man næste gang, hvor man befinder sig i den lokale dagligvarebutik, stopper sin impuls til at række efter den sædvanlige pose kaffe og i stedet tager et kig bag på nogle af de andre poser.
Er der muligvis en, der passer bedre til ens smagspalet? Dernæst er det også vigtigt at opbevare kaffen på en god måde. En pose med kaffe, der er halvt lukket og som står på køkkenbordet i flere dage, vil sjældent have den samme friske smag, som kaffe lavet på en helt ny pose. Hvis man ikke som det mindste kan sørge for at lukke posen ordentligt, så handler det om at ty til nogle af de opbevaringsmuligheder, der findes. Allersidst handler det om at anskaffe sig et rigtig godt krus til ens kaffe, fordi vi kan vist alle nikke genkendende til, at kaffen bare smager den smule bedre, hvis den flyder rundt i vores yndlingskrus.